СумДУ: Совок VS Європа

Коли я почала навчатися в СумДУ на журналістиці, то думала, що кращого факультету більше ніде не існує. Я пишалась тим, що здобуватиму знання в такому престижному університеті і була переконана, що все на вищому рівні – особливо викладацький склад. Про пережитки Радянського Союзу і мова не заходила, адже такий сучасний ВНЗ, просто не може бути «совковим». 

Я зараз не збираюсь, як каже адміністрація, «виносити проблеми зі стін університету» і не хочу сказати, що всі навколо погані, а студенти прекрасні створіння. Я просто хочу показати, які має проблеми із «пережитками радянщини» передовий ВНЗ міста. Совєцкій союз і досі панує в стінах СумДУ і його негайно слід викоренити, бо називатися європейським університетом – чудово, але треба це й втілювати. Основною ж проблемою є ставлення викладачів до студента. Мені приємно звичайно, що окрім знань, мене ще вчать, як треба одягатись, читають моралі і підвищують голос, коли я роблю щось не так. Але слід збагнути просту істину: я, як студент маю поважати викладача і здобувати знання в університеті. В той же час викладач має давати мені ці знання і в той же час поважати мене, як студента. І примушувати мене писати лекцію на парі – не входить в обов’язки, якщо я запам’ятовую краще на слух. А тим паче кричати і принижувати при цьому ( і таке було ).
Для прикладу, наведу кілька історій із студентського життя. 

На першому курсі, коли один викладач піднімав постійно голос, а потім при всіх сказав дівчинці, що «така тупа і бездарна людина не може вчитись на журналістиці», я вперше замислилась над тим, що до студентів ставляться, як до рабів. Наступним був викладач, який постійно принижував на парі жінок і всіляко їх дискримінував. Свій предмет він знав на відмінно, а от ставлення до дівчат було дуже низьким і навіть трохи ненависним. Епічною була ситуація, коли викладач забороняв користуватися Інтернетом, а ми знайшли на одному з сайтів лекції, які слово в слово він диктував на парі. Це вже була третя ситуація, яка переконувала мене, що пережитки радянщини залишились. Не беру до уваги такі речі, як: заборона виходити під час пари; друкувати 50 сторінок підручника, замість того, щоб дозволити скористатися електронною книгою; детальне конспектування, без якого я не стану професіоналом, при чому все має бути слово в слово (це я зараз не жартую). В такі моменти ти відчуваєш себе в концтаборі. А ще, на деяких предметах не можна висловлювати свою точку зору, бо викладач знає більше, ніж ти і тільки те, що думає він — істина. Не знаю, як в інших містах, але в нас ще забороняють приходити в гуртожиток після 23, бо так сказала адміністрація. 

Звичайно, є студенти, які поводять себе невиховано і відверто кажучи «як бидло». Але всі узагальнення помилкові, бо не всі студенти такі, як і не всі викладачі «совково» викладають. На кафедрі точно є кілька людей, яких я страшенно поважаю і в яких хочеться вчитись. Тому, ще не все втрачено, а сподіваюсь мої думки допоможуть звернути увагу на проблеми, які дійсно існують в СумДУ. 

А для епічного завершення, наведу вам цитату свого викладача: «Якщо не вивчиш три поняття, що таке журналістика, то ніколи в житті не станеш професіоналом цієї справи». На цьому все. Занавєс.

12 коментарів

Святослав Вишинський
Цілодобовий доступ до гуртожитків гарантований студентам і аспірантам ще з 2011 р. відповідною постановою міністра освіти і науки.
Таміла Кошман
Я знаю про це. І більшість студентів також.
Галина Маслак
А в Чернівцях гуртожиток відкритий для студентів цілодобово.
Сергій Воронцов
З цьго всього суто совковим є обмеження у гуртожитках. Якесь принизливе ставлення до жінок із совком немає нічого спільного, більше того, тоді це могло викликати серйозні проблеми для викладача.Реально серйозні. Стосунки умовно «на рівних» викладача і студента практикувалися в усі часи викладачами, які поважають особистість, а не кайфують від панівного становища. На жаль, кайф від панування в теперішні часи не став меншим аніж за радянської влади.
Останній раз відредаговано
Таміла Кошман
Знаєте, в мене є декілька викладачів, які спілкуються зі студентами майже на рівних: не малюють собі уявну корону на головах, а дають знання і зацікавлюють аудиторію. При чому поважають і слухають таких набагато більше, аніж тих, хто має «радянські замашки». В Німеччині, наприклад, вже в школі ставляться до тебе, як до дорослої людини. Якщо вчитель постійно кричить на учнів або принижує їхню гідність, то скоріш за всього його просто викинуть із роботи. Так само в Америці.
Треба починати з низів будувати "європейські університети", а не просто малювати бренд.
Останній раз відредаговано
Mariya  Dzvinka
Теж навчалася на журналістиці в СумДУ (зараз уже «медіакомунікації»), але такого не помічала. Зовсім навпаки. Хочеш вийти? Встань і мовчки вийди. За одяг взагалі ні слова не говорили. Увесь час користувалася і телефоном, і ноутбуком, і електронною книгою на парах.
Не кажу, що все ідеально, претензій — купа, але не все так погано. Чи щось змінилося?
Мене, наприклад, завжди більше бентежило ставлення деяких викладачів до своїх обов'язків проводити пари…
Таміла Кошман
Не знаю чи змінилось, але ставлення дійсно радянське. І це я ще не всі приклади навели, а парочку.
Mariya  Dzvinka
Таке враження, що ми вчимося в різних університетах :)
Галина Маслак
Усе погане і неправильне можна тепер називати одним словом — «радянське». З таким же успіхом усе помітнішою є тенденція називати все хороше європейським, а будь-які докори щодо невідповідної поведінки звучать, як: «Ми ж в Європу йдемо!» Таке враження, що невихованість і непрофесійність — суто радянські категорії, які ніколи до і ніколи після не існували.
Таміла Кошман
Це ж класно, що є такі тенденції: «Ми ж в Європу йдемо!». Отже є до чого прагнути.
Валерия Кудинова
За такими критеріями, як «радянське» чи "європейське" ми втрачаємо НАШЕ рідне — УКРАЇНСЬКЕ!!!
І до речі, в Німеччині ставляться у школі до дітей не як до дорослих, а як до особистостей! А це різні речі.
Тому, студентам і учням треба вимагати від викладачів ставлення до себе, як до особистості, яка прагне чогось досягти.
Таміла Кошман
В мене сестра там молодша вчиться, тому я кажу те, як ставляться до них.
А стосовно критеріїв, то я частково згодна, що має бути саме «українське». Але, на жаль, поки ми не досягли певного зростання у навчальній сфері, то доводиться орієнтуватися на щось краще. На даному етапі — це Європа.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте