Бути дитиною

Я люблю спостерігати та аналізувати поведінку людей. Але, у зв'язку з моїм особливим місцем роботи, я проводжу більшість часу тепер з дітьми. І це дивовижно!
Сьогодні, наприклад, дивилась, як старший брат (років 11), турбувався про свою сестру (років 6). 
«Так, маленька, ти руки точно помила? Давай я допоможу тобі їх витерти, щоб ти не забруднила свою сукню», «Візьми мене за руку і нічого не бійся!», «Ти точно не голодна? Давай я своє яблуко віддам, щоб ти поїла і далі гралась». 
В той момент я захотіла сама бути тією молодшою сестрою, бо так ніжно та чуттєво проявлялась його турбота. 
Або, спостерігаючи за деякими дітьми — розумієш, наскільки ж вони щирі та невимушені. Вони говорять та проявляють свої почуття без краплі сором'язливості або награності. Немає цього бажання комусь догодити, бо так вигідно буде в подальшому. Вони не будують в своїй уяві план помсти, якщо хтось, колись, не поділився з ними цукеркою. 
Є дівчинка, яка кожного разу говорить, що дуже мене любить і це було ще з першого нашого заняття. Через стереотипи та власну недосконалість, я думала, що це не дуже щиро, як інколи буває в дорослому світі. Але, лише згодом усвідомила, що їй просто подобаються мої заняття і вона говорить «люблю», вкладаючи в ці слова свою маленьку, але вже таку чуттєву душу. І важко розуміти, а головне спостерігати, як без лицемірства, підлості та інших людських недоліків — діти проявляють свої почуття. Можливо, хтось думає, що вони ще нічого не розуміють, і тільки ми — дорослі, маємо право їх чомусь навчати. Але в їхньому світі, зовсім ще несформованому, але такому великому та світлому, є місце для спостерігачів, які мають захоплюватись і зрозуміти його, бо ж найважливіше очима не побачиш. 
Я кожного дня вчу і одночасно вчусь у дітей. Вони дивовижні. І ця їх особлива відкритість, змушує кожного разу замислитись над власним світосприйняттям. А потім, реальність дає мені ляпаса і повертає в свою «театральну площину», де практично кожен сам за себе, і не завжди можна розрізнити справжність від гарної акторської гри, або награність із реальними почуттями та емоціями. 
Бути дитиною — це не просто слова, а велика сила, яку, на жаль, мають не всі. 
Будьте щирими та одягайте шапку! 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте